
Classroom and Attendance FAQs for Instructors 
Fall Semester 2021 – Originally published 8/6/2021 

Revised 8/25/2021; 9/3/2021* 

Course Delivery 

Q: (REVISED) I am scheduled to teach an in-person class this fall.  My plan is to 
meet some of the time in-person and some of the time via Zoom.  Do I need to 
change the way my class is coded or notify my chair or dean of the change? 
This change should not require altering the coding of the class to “online.”  You should 
discuss your plans to meet via Zoom periodically with your chair/director or dean. You 
could also explore the possibility of changing to a pedagogically appropriate Flex 
delivery mode, which might reduce the number of students in the classroom, allowing 
for more social distancing. You will find sample syllabus statements describing how a 
Flex class operates here.  

Q: (REVISED) If I am unable to come to campus to teach my class due to illness 
or professional travel, is it OK to have the class on Zoom? 
As always, if you are unable to attend your face-to-face class, please consult with your 
department chair or school director regarding acceptable options for conducting the 
course. Using Zoom to conduct the class if you are well enough to do so, assigning 
online activities, or posting existing recordings of lectures are among the options that 
can be exercised, depending on the circumstances. See Faculty Handbook, Section 7, 
Absences (faculty) for more information.  

Q: (REVISED) Is it OK to have my office hours on Zoom? 
Yes, as long as students have the option of meeting face-to-face when requested. The 
instructor may choose a safe and appropriate location for any student meeting that 
needs to be held face-to-face.  

Q: What about if I want to use Zoom just to accommodate students who are self-
isolating?  
Feel free to use Zoom to record or transmit face-to-face classes to accommodate 
students who are self-isolating or who are unable to attend class because of illness. It 
is 
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no longer required for instructors to provide this accommodation to students now that 
there are no remote classes.  

Infection Prevention 

Q: (NEW) How do I handle students who do not cooperate with the rules I put in 
place to promote a safe classroom environment? 
Please see “Instructor Guidance for Students in Classroom” for detailed guidance about 
responding to a variety of situations. Students are expected to comply with reasonable 
directives from instructors, as long as the expectations are communicated clearly. If 
they do not comply, their behavior may lead to charges under the Student Conduct 
Code.  

Q: (NEW) May I use language from the August 9 memo from the President and 
Provost in my syllabus? 
Yes; you may find the Fall Semester Expectations for Campus memo here.  

Q: (REVISED) I do not feel comfortable teaching in-person unless all of the 
students in the class are wearing masks. May I require students to wear masks?  
Instructors can communicate that the University expects everyone to wear a face 
covering at all times when in any FSU facility, even if they are vaccinated. However, at 
this time, there is no local ordinance or state law requiring the use of face coverings. 
Thus, instructors may not require that students wear a face covering to participate in 
class. This holds true even if the instructor or students in the class have specific 
vulnerabilities. If your concerns cannot be resolved by communicating with the students, 
consult with your chair/school director about other ways to structure the class, including 
implementing the Flex delivery method. 

Q: (REVISED) In my in-person class, we do lots of small group activities.  May I 
instruct the students to respect the wishes of students in their small groups if 
they request that their classmates wear masks?  
Instructors can communicate their expectation that students wear masks and may 
request that students respect the wishes of their classmates in their small groups, but 
they may not require students to wear masks. Handing out masks to students as they 
enter class can be helpful; your department staff should have some available.  

Q: What do I do if a student refuses to participate in group activities because 
classmates are not wearing masks?  
You may attempt to accommodate the student through distancing measures, self-
selection to groups, or other means. Consult with your department chair or school 
director for additional ideas.  
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Q: Will classrooms still have Plexiglas shields and materials for sanitization?  
Yes, the Plexiglas shields installed in academic year 2020-21 will remain, as will the 
instructor sanitization materials (wipes) in many of our classes. Departments may 
request more shields and cleaning supplies from Procurement.   

Online Test Proctoring 

Q: (NEW) May I conduct make-up tests for students remotely? 
Yes; using either Zoom or Honorlock, you may provide remote testing opportunities to 
students who are not able to come to campus but are not too ill to take make-up exams. 
If the instructor intends to make this a blanket policy for make-up exams, a description 
of what means will be used (e.g., Zoom, Honorlock) should be included in the syllabus.  

Q: I am teaching an online class that uses HonorLock to proctor exams.  Do 
students in the class have the right to refuse to use HonorLock? 
Disability accommodations, as interpreted by the OAS staff, are the only acceptable 
reasons for refusing to use Honorlock when its use is required in a class. Please try 
your best to prevent these complaints by informing students up-front, through your 
syllabus and by reminding them before the end of the drop-add period, that you will 
require tests to be proctored on Honorlock. Please use the Office of Distance Learning 
(ODL) recommended language in your syllabus, and please consult the Office of 
Accessibility Services (OAS) if a student claims that a disability prevents them from 
using Honorlock.   

Q: Am I still able to send my students to the Testing Center to take exams?  
Because of reduced staffing levels, the Testing Center no longer provides proctored 
testing, except in cases requiring accommodations for a disability and other individual 
situations.  

Q: Will the Testing Center continue to provide Scantron services and full test 
reports? 
Scantron services will be offered by the Testing Center in the fall, yet instructors should 
be prepared to wait longer than in the past for the results of their exams.  
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Recent Legislation and other Classroom Issues 

Q: (NEW) Whose responsibility is it to keep track of which portions of the class 
session may be recorded?  
It is the responsibility of the student making the recording. Students who choose to 
record lectures must monitor their recordings and stop recording during periods of time 
when a class lecture is not occurring. It is not the instructor’s responsibility, although 
instructors may make announcements regarding the issue if they choose to do so.   

Q: Can faculty redefine lecture courses as discussion/seminar sessions which 
cannot be recorded? 
There is no need to redefine or reclassify courses. As the law which allows recording 
class lectures has been interpreted, it is the type of activity, not the way the course is 
coded, that determines whether it can be recorded without permission. The following 
types of activities were excluded from student recording without permission in the 
guidance sent to academic units: lab or recitation sessions; student presentations 
(whether individually or part of a group), class discussions (except when incidental to a 
class lecture); academic exercises involving student participation; clinical practica and 
presentations that involve patient histories and other types of protected health 
information; academic exercises involving student participation, test or examination 
administrations; field trips; and private conversations between students in the class or 
between a student and a faculty member. Please rely on this list to determine whether 
students may record during a particular activity, not how the course is coded in the 
system.  

Q: Will there be a mechanism for redress if students illegally post lectures/parts 
of lectures after legally recording them in class? 
Yes; the FSU Code of Student Conduct has several provisions that could apply to this 
behavior, in addition to any potential legal consequences. Contact the Office of Student 
Conduct and Community Standards or the Office of Faculty Development if you have 
any concerns.  

Q: Does FSU have a policy or procedure yet for administering the "Intellectual 
Freedom and Viewpoint Diversity Survey" mandated in legislation? 
HB 233 requires the Florida Board of Governors (BOG) to “select or create an objective, 
nonpartisan, and statistically valid survey to be used by each state university” and to 
publish the results of the survey at each institution by September 1 of each year, 
beginning in the fall of 2022. Once that survey is developed or selected, the BOG will 
provide guidance regarding its administration by the individual universities. 

Q: Does the attempt to restrict the teaching of "critical race theory" or similar 
course content affect faculty?    
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There has been no recent change to current state law or university policy regarding 
academic freedom as exercised in the classroom. See the Florida State University 
Policy on Academic Freedom.  

Q: Should faculty whose areas require discussion of the history of racism and 
racial politics be concerned about what appears on their syllabi? 
All instructors should ensure that their syllabi reflect the academic purpose and goals of 
their course accurately within the context of the Florida State University Policy on 
Academic Freedom. Statements within the Policy regarding teaching include: 
“Consistent with the exercise of academic responsibility, an instructor of record, . . . 
must have freedom in the classroom to discuss academic subjects. The university 
student must likewise have the opportunity to study a full spectrum of ideas, opinions, 
and beliefs . . .” 

Class Attendance 

Q: Are instructors permitted to require a medical excuse for students who miss 
class due to illness?  
Yes, they are, yet it is not mandatory to do so. If you do require documentation for class 
absences, understand that if a student does not seek medical attention when they are 
ill, they will not receive documentation form University Health Services (UHS). Please 
do not send students to the UHS after they are no longer ill in order to get 
documentation.    

Q: If a student sends an email saying they are sick and cannot attend class, do I 
have to make them see a medical provider for documentation in order to count 
their absence as “excused?”  
Instructors are not required to request documentation in order to “excuse” an ill student. 
Students who resort to home self-care might not require medical care and thus will not 
have the ability to provide medical documentation. Please do not send students to the 
University Health Services (UHS) after they are no longer ill to get documentation.   

Q: Can instructors accept proof of a positive COVID-19 test as an “excuse” for 
missing class, even if the student was not seen by a doctor at University Health 
Services or elsewhere?  
Yes, students might receive a positive COVID-19 test from a pharmacy, local 
community center or other testing location (other than UHS or FSU). Anyone testing 
positive for COVID-19 is required to isolate (including not attending class) for at least 10 
days from symptom onset, have at least 24 hours with no fever (without fever-reducing 
medication), and return only when other COVID-19 symptoms are improving. 
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Q: Are instructors permitted to require documentation if an unvaccinated student 
is exposed to COVID-19 and needs to quarantine? 
Yes; however, documentation from students for the need to quarantine may be hard to 
obtain, because the student will likely only receive a phone call from contract tracing.   

Q: May instructors require students who are quarantining or isolating (who are 
not ill or asymptomatic) to keep up with the course assignments? 
Yes; students who are not feeling ill should be able to keep up with course assignments 
while quarantining or isolating, as long as the course material is available to them. If 
students develop symptoms, they might be unable to complete the assignments and 
should communicate with their instructors that they need flexibility with completing 
coursework.   

*NOTE: Revised and new questions are placed at the top of the
relevant section and are identified by (REVISED) or (NEW) notations.

Other helpful information regarding Fall 2021 guidance for faculty and 
other instructors is found at: https://www.fda.fsu.edu/fall-2021-
guidance.  
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